Activitats com la visita guiada a l’Espai Hemalosa van servir per conèixer la història del poble.
Santa Maria d’Oló va recordar el seu passat industrial a la festa Viu l’Ecomuseu, que es va celebrar durant aquest cap de setmana. Centenars de persones van visitar el municipi i van poder conèixer com va ser el procés d’industrialització i la petjada que va deixar la indústria tèxtil a Oló i a la comarca. La festa va estar organitzada pel Consorci del Moianès amb l’objectiu de seguir difonent el projecte de l’Ecomuseu, que es dedica a promocionar i revaloritzar el patrimoni del territori i convertir-lo en un producte turístic cultural, mediambiental, social i econòmic per tal de generar activitat econòmica a la comarca.
Activitats com la visita guiada a l’Espai Hemalosa (una antiga fàbrica tèxtil tancada l’any 1996 i recuperada com a radial de l’Ecomuseu) a càrrec de contramestres i l’exposició Oló a ritme de teler, van servir per conèixer la història del poble i la seva evolució. La població d’Oló va patir un gir de 180 graus a partir de principis del segle XX, quan es van establir al municipi les fàbriques tèxtils Borràs i Hemalosa. La vila va passar de ser una localitat rural, on la gent vivia de l’agricultura i de la ramaderia, a ser un poble industrialitzat, on els propietaris de les fàbriques impulsaven infraestructures i nous serveis, com l’arribada de l’electricitat, la telefonia i el cinema.
Una altra de les activitats destacades que va servir per conèixer la història del municipi va ser el taller i exposició de peces elaborades amb fibres vegetals i llana. Professionals d’aquest sector van ensenyar el procés de treball amb el lli, el cànem, la llana i el cotó. A més, es van fer tallers de teixir, d’estampació i de fer espardenyes.
La taula d’experiències «El Patrimoni Cultural, motor de dinamització territorial» va servir per profunditzar sobre altres projectes d’Ecomuseu que s’executen arreu del país. Va encetar la conferència Pepa Subirats, responsable del Centre de desenvolupament rural del Museu de la Pauma, de Mas de Barberans (Montsià). Va explicar el funcionament del museu i els projectes que es duen a terme per conservar la tradició de l’artesania amb fibres vegetals. Seguidament, va parlar Jordi Abella, director de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, ecomuseu pioner que enguany celebra el seu 25è aniversari. Va cloure l’acte, Montse Vilalta, del Museu Centre d’interpretació de la Vall del Lord, al Solsonès.
La fira també va comptar amb altres activitats paral·leles com una ruta per fer a peu o en BTT per l’entorn natural del municipi, un tast de productes del Moianès, animació infantil, esports d’aventura, parades d’entitats locals, i un llarg etcètera. La festa es va cloure amb el dinar de cassola i amb el concert-cafè a càrrec d’Aquell parell, duet format pel manresà Jordi Martínez i pel puig-regenc, David Sais.
La festa Viu l’Ecomuseu se celebra cada any en un municipi diferent del Moianès. En anteriors edicions es va inaugurar a Collsuspina el traçat del Camí Ral de Manresa en el seu pas pel Moianès, i a Monistrol es va poder conèixer la producció i explotació de la pedra seca, entre d’altres.