Santa Maria d'Oló

Un viatge al romànic i al barroc


Santa Maria d’Oló, al nord del Moianès, es troba envoltat d’un espectacular paisatge de camps i boscos amb vàries rutes traçades per gaudir de la natura en familia. Actualment compta amb una població de 1.084 habitants (segons dades Idescat 2023).

Les primeres notícies del terme daten de l’any 889 i el 930 s’esmenta per primer cop el Castell, avui en dia enrunat, però conservant algún mur que toca a les cases del casc antic. Al seu voltant i a l’entorn de l’Església Sta Maria es va formar el nucli originari però s’ha anat estenent amb els ravals de la Rovirola i de Santa Eulàlia.

Pertanyen al terme d’Oló, l’antiga masia de Rocabruna i la quadra del Solà de Sant Esteve, si bé escampades pel territori hi ha vàries esglésies i capelles d'estil romànic. En destaquen Sant Feliuet de Terrassola (927), restaurada el 1970, les runes de Sant Joan Vell (1081) abandonada el 1643,Sant Vicenç de Vilarassau (1134)  que conserva restes de pintures romàniques, Sant Jaume de Vilanova o  les capelles de Sant Miquel d'Oló i Santa Creu de la Plana, datades entre els segles XII i XIII i actualment sense culte.

També destaquen el patrimoni modernista (amb obres de Puig i Cadafalc, d’Eduard Balcells o d’Ignasi Mas Morell) i el llegat barroc, com el retaule que es conserva en perfectes condicions a l’església de dalt el poble o a Sant Joan d’Oló on es conserven tres magnífics retaules barrocs, un conjunt únic i de gran bellesa.

Pel que fa a l’activitat econòmica, destaca el desplegament de la indústria de la llana i l’ofici de paraire a partir del s.XVII. El municipi és com un compendi de les formes de vida catalana del darrer segle i mig, on el món rural, encara força actiu, ha anat deixant progressivament pas a la industrialització el màxim exponent de la qual és l’ecomuseu que ara s’està duent a terme a l’antiga nau de la fàbrica Hemalosa

Enllaç amb la web de l'ajuntament: http://www.olo.cat/

Darrera actualització: 6.03.2024 | 21:02
Darrera actualització: 6.03.2024 | 21:02