La comarca

PRESENTACIÓ

La Comarca del Moianès va ser creada per la Llei 4/2015 de 23 d’abril, de creació de la comarca del Moianès, integrada pels municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l’Estany, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja i Santa Maria d’Oló. En data 20 de juliol de 2015 es constitueix formalment el Consell Comarcal del Moianès.  (Cliqueu aquí per veure el contingut de la Llei)

Per la creació de la comarca del Moianès prèviament es va fer un procés participatiu amb el suport del Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya en els deu municipis a través del qual es va tenir un 47,36% de participació i amb uns resultats de 80,44% a favor i un 16,35% en contra. (Veure Informe adjunt del procés participatiu emès per l’òrgan de control )

El reconeixement de la comarca del Moianès és un pas endavant pel territori i per la seva gent i proporciona l’eina que permet als municipis continuar col·laborant en benefici dels seus ciutadans , empreses, entitats i ajuntaments. Una aposta ferma per un servei de proximitat i adequat a les necessitats reals de la ciutadania que tenim al territori. Adequant els serveis a la dimensió real que vivim i a les necessitats reals que sorgeixen. La nova comarca ha de permetre ser un model de referència a nivell de Catalunya tant a nivell de prestació de serveis bàsics com serveis afegits i que aportin valor afegit al territori i en cada una de les seves vessants.

La comarca del Moianès us acull i us dóna la benvinguda!!

 

BREU DESCRIPCIÓ DE LA COMARCA

El Moianès és una comarca situada a la Catalunya Central que té com a comarques veïnes El Bages, Osona, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Forma un altiplà amb una altura sobre el nivell del mar que oscil•la entre els 600 i els 900 metres. Tot i tenir una extensió relativament petita,  presenta una geografia pròpia ben precisa, una climatologia diferenciada, una vegetació i uns ecosistemes particulars, una economia distintiva i diversificada, un patrimoni cultural original i desconegut a la vegada, una història rica i intensa i una població amb personalitat pròpia que li ha donat, des de fa anys, un interès turístic i cultural interessant.

Està formada per deu municipis: Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, L’Estany, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja i Santa Maria d’Oló.

El Moianès ocupa una superfície de 337,91 km2 i té una població total de 14.668 habitants (segons dades de l'Idescat 2023).

Els pobles del Moianès es caracteritzen per ser pobles de petita dimensió però amb una tradició d’estiueig molt arrelada, gràcies a la seva climatologia i a la seva bona ubicació estratègica; prou a la vora per desplaçar-s’hi  en una hora des de l’Àrea metropolitana i prou lluny perquè no es massifiqui i perdi els principals valors que la caracteritzen, és a dir, el seu medi natural, la seva  tranquil.litat i la seva qualitat de vida. Així doncs, el número de població es duplica els caps de setmana i a l’estiu com a conseqüència del gran nombre de segones residències al Moianès. 

A part d’aquesta tradició d’estiueig, en la última dècada la població del Moianès ha incrementat molt, en un 16 % aproximadament, degut, bàsicament, a la transformació de la segona residència en primera i a l’arribada de població nouvinguda atreta per una millor de qualitat de vida.

Els municipis del Moianès es caracteritzen per tenir una estructura socioeconòmica molt similar i que ha patit una transformació important. Així, si fins a mitjans del s.XIX podem dir que la principal activitat econòmica era la indústria tèxtil i l’agricultura, a partir dels anys 70’s, arrel de les continuades crisi tèxtils i la pèrdua de pes del sector agrari, l’economia del Moianès es comença a terciaritzar.

Al mateix temps, com dèiem, es produïa un augment de la població de segona residència i del turisme de pas que atrets per la natura, la qualitat de vida i la tradició familiar passaven els dies festius i els períodes d’estiueig al territori. I aquest factor va ser el que va contribuir a desenvolupar i dinamitzar l’economia dels pobles després de la crisi tèxtil, fomentant una economia de proximitat, tot afavorint la terciarització de l’economia amb el creixement del sector serveis. El gran valor latent en aquest col•lectiu va anar emergint tot potenciant els recursos endògens i turístics del territori. 

Es començava doncs a promoure els grans elements de valor del territori: paisatge, natura, cultura, artesania alimentària, etc..... En definitiva, s’aposta per un desenvolupament del territori sostenible basat en un model on hi convergeixin els diferents sectors econòmics i portant a terme polítiques que potenciïn i dinamitzin els sectors definits com a emergents (serveis turístics, serveis a les persones, indústria alimentària i ecològica).

 

POBLACIÓ PER MUNICIPIS- MOIANÈS / SUPERFÍCIE / DENSITAT I ALTITUD

Municipis

Superfície (km2)

Habitants

Densitat (hab. km 2)  Altitud 
Calders 33,09 1.110 33,2 552
Castellcir 34,18 781 22,7 773
Castellterçol 31,9 2.736 85,5 726
Collsuspina 15,06 388 25,7 901
Granera 23,73 93 3,9 782
L'Estany 10,25 409 39,3 870
Moià 75,31 6.699 88,6 717
Monistrol de Calders 21,97 762 34,2 447
Sant Quirze de Safaja 26,21 696 25,8 627
Santa Maria d'Oló 66,21 1.098 16,4 542

Total Moianès 

337,91

14.772

Promig: 37,5  

Font: dades idescat 2023

_____________________

 

SERVEIS I EQUIPAMENTS

En el següent enllaç d'aquesta pàgina web hi trobareu un directori de serveis en el que podeu cercar per categories: https://www.ccmoianes.cat/directoris/directori-de-serveis

I en quant a equipaments públics d'àmbit cultural a la pàgina  web de l'Agenda Cultural / Agenda d'Activitats del Moianès: https://moianesturisme.cat/agendacultural, trobareu un apartat específic amb els equipaments segmentats en: 

  • Arxius, biblioteques i bibliobusos
  • Ecomuseu del Moianès 
  • Equipaments d'arts escèniques
  • Museus
  • Sales d'exposicions
  • Altres espais

 

Darrera actualització: 6.03.2024 | 20:23
Darrera actualització: 6.03.2024 | 20:23